80% recycling, hoe werkt dat nou eigenlijk?

21 september 2016 10:52
Recycling asfalt bij een asfaltcentrale

Bij de APM in Bergen op Zoom is in het voorjaar van 2016 een innovatief trommelsysteem in gebruik genomen. Het voordeel van het nieuwe systeem is dat de recycling capaciteit van de asfaltcentrale vergroot wordt tot maximaal 80% en dat tevens de emissies verminderd worden.

Er is geïnvesteerd in een droogtrommel waarbij de brander niet aan het einde maar in het midden van de droogtrommel geplaatst is. In het midden van de trommel is tevens een mogelijkheid om partiële recycling, ook wel PR genoemd, toe te voegen. Door de partiële recycling halverwege de trommel toe te voegen is er een zone in de trommel gecreëerd waar recyclingmateriaal indirect wordt gedroogd. Hierdoor komt de nog aanwezige restbitumen op het gerecyclede materiaal niet in contact met de brandervlam waardoor er geen bitumendampen in het rookgas komen.

Samengevat heeft het bijvoegen van recyclingmateriaal bij de nieuwe steentjes als voordeel dat er minder nieuwe grondstoffen uit Noorwegen en Duitsland nodig zijn en dat door het slim inzetten van recyclingmateriaal een hogere productiecapaciteit wordt behaald door beide droogtrommels optimaal te gebruiken. Dit allemaal zonder dat het milieu extra belast wordt.

schematisch recycling proces asfaltcentrale